LC Balance - skuteczna walka z wysokim cholesterolem

Informacje o produktach, sposobie ich stosowania. Znajdziecie tutaj również najświeższe informacje dotyczące nowości produktowych w firmie Vision.

Moderatorzy: Moderator, ModeratorPawel

Regulamin forum
Na tym forum nie wolno umieszczać treści nie związanych z tym forum. Treści pornograficzne oraz niecenzuralne będą zgłaszane najbliższej jednostce prokuratury.

Na forum obowiązuje zakaz umieszczania linków do stron internetowych oraz numerów telefonów. Użytkownicy mogą kontaktować się ze sobą wyłącznie emailowo.

LC Balance - skuteczna walka z wysokim cholesterolem

Postprzez Moderator » Poniedziałek, 4 Kwi 2011, 15:29

WSZYSTKO POD KONTROLĄ

BLOKUJE produkcję „złego” cholesterolu w wątrobie.
ZAPOBIEGA przedostawaniu się „złego” cholesterolu z układu pokarmowego.
OGRANICZA wytwarzanie enzymu HMGCoA, biorącego udział w syntezie cholesterolu.

Dlaczego cholesterol jest nazywany „cichym zabójcą”?

Słowo „cholesterol” można obecnie usłyszeć prawie wszędzie – mówią o nim zarówno zatroskane gospodynie domowe w supermarketach, elokwentni prezenterzy telewizyjni na ekranach telewizorów, poważni farmaceuci w aptekach, zmęczeni lekarze w gabinetach medycznych, jak i poważni naukowcy na konferencjach i sympozjach. Nawet ci, którzy niezbyt interesują się zdrowym stylem życia, z pewnością kiedyś słyszeli o cholesterolu – jednej z najważniejszych przyczyn powodujących rozwój miażdżycy.

Z miażdżycą związane są pośrednio lub bezpośrednio prawie wszystkie choroby układu sercowo-naczyniowego, na które co roku umierają miliony osób na całym świecie. Choroby układu krążenia znajdują się w czołówce dziesięciu najważniejszych chorób kończących się śmiercią. Cholesterol sam w sobie nie jest wcieleniem zła, ponieważ w określonych ilościach stanowi niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, bezmyślne zwalczanie cholesterolu może wręcz być szkodliwe dla zdrowia. Cholesterol uczestniczy bowiem w syntezie hormonów i budowie błon komórkowych organizmu. Jest niezbędny do syntezy kwasów żółciowych, które wspomagają proces trawienia tłustej żywności Niedobór cholesterolu zwiększa ryzyko depresji i apatii, może przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych, negatywnie wpływa na pracę mózgu i zmniejsza odporność na choroby infekcyjne.

Jednak w przypadku cholesterolu nie działa zasada „im więcej, tym lepiej” – jak tylko ilość cholesterolu we krwi przekracza dopuszczalny poziom, ta pożyteczna substancja przekształca się w groźnego zabójcę. I co najgorsze – w cichego zabójcę, ponieważ niebezpieczne dla organizmu zmiany mogą zachodzić całkowicie niezauważalnie, przez co nie wzbudzają niepokoju i nie dają powodu do leczenia czy badania lekarskiego.

Najczęściej nie zauważamy żadnych niepokojących objawów tego, że zwiększył się poziom cholesterolu we krwi i jego nadmiar osadza się w postaci blaszki miażdżycowej na ściankach naczyń krwionośnych (zwłaszcza jeśli z jakichś powodów zostały one uszkodzone). Blaszki miażdżycowe ulegają stopniowemu stwardnieniu, a ich powierzchnia staje się wypukła i szorstka, co utrudnia swobodny przepływ krwi w naczyniach. Najgroźniejsze jednak są blaszki miażdżycowe wypełnione cholesterolem i cienką warstwą tkanki łącznej. W przypadku przerwania się tkanki, blaszka – podobnie jak wrzód – uruchamia proces wykrzepiania w świetle naczynia. W organizmie powstaje skrzep, którego zadaniem jest zatkanie uszkodzonego miejsca. Często jednak skrzep zatyka nie tylko uszkodzenie, ale i samo naczynie, co powoduje jego niedrożność, a w konsekwencji – zawał lub wylew.

Skutki zaburzeń w funkcjonowaniu układu naczyniowego są bardzo poważne: nadciśnienie, choroby naczyń serca i mózgu, zarówno ostre (zawał, wylew), jak i przewlekłe (choroba niedokrwienna serca, zaburzenia krążenia mózgowego), choroby naczyń żylnych kończyn dolnych, rozwarstwienie aorty, cukrzyca typu 2 i inne. Grupa osób zagrożonych miażdżycą jest coraz większa, ponieważ samoistny proces oczyszczania się naczyń z cholesterolu spowalnia się w wieku 17 lat, a osoby 20-letnie często mają już stwardniałe blaszki miażdżycowe w naczyniach. Na zwiększenie się ryzyka miażdżycy wpływają takie czynniki, jak: nadwaga, nałogi i predyspozycje genetyczne do wczesnego rozwoju tej choroby, które dotyczą 250 milionów osób na całym świecie.

Skąd się bierze groźny nadmiar cholesterolu we krwi? Cholesterol trafia do organizmu z dwóch źródeł: 80% cholesterolu produkuje wątroba i około 20% dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Nie każdy cholesterol jest jednak szkodliwy. Zacznijmy od tego, że cholesterol jako substancja tłuszczopodobna, czyli nierozpuszczalna w wodzie, krąży w naczyniach razem z białkami – tandem ten określany jest jako „lipoproteiny”. Lipoproteiny różnią się pod względem gęstości i oddziaływania na organizm. Tzw. lipoproteiny aterogenne o niskiej gęstości biorą bezpośredni udział w tworzeniu blaszki miażdżycowej, dlatego cholesterol z tego tandemu jest nazywany „złym cholesterolem”.

Tymczasem lipoproteiny o wysokiej gęstości usuwają nadmiar cholesterolu z komórek, dlatego też taki cholesterol nazywany jest „dobrym”. „Dobry” cholesterol powinien być dostarczany organizmowi w niezbędnej ilości, podczas gdy zawartość „złego” cholesterolu nie może przekraczać określonego poziomu.

CHOLESTEROL
Nie wystarczy jednak zidentyfikować wroga, należy jeszcze znaleźć skuteczne narzędzie do walki. Przez długie lata za taki środek uważano dietę niskocholesterolową, jednak najnowsze badania kwestionują jej skuteczność.Rzeczywiście, takie produkty jak masło śmietankowe, wątróbka, mięczaki czy jajka zawierają dużo cholesterolu. Jednak nadmiar tego cholesterolu osadza się na ściankach naczyń tylko w przypadku 30% osób – tych, których cechuje szczególna, problematyczna wymiana lipidowa. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że ograniczenie spożycia cholesterolu o 100 mg dziennie obniża jego zawartość we krwi zaledwie o 1%. Jedyna dieta, która jest w stanie wpłynąć na poziom cholesterolu dostarczanego organizmowi wraz z pożywieniem, polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych (tłuste gatunki mięs) oraz produktów zawierających tłuszcze trans (margaryna, masło hydrogenizowane). Jednak, jak już wspomniano wcześniej, wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi zaledwie 20% cholesterolu. Dlatego też nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie jest w stanie wpłynąć na pozostałe 80%.

Oznacza to, że samodzielnie możemy kontrolować jedynie niewielką część cholesterolu. W walce z cholesterolem nie wolno jednak zapominać o zdrowym stylu życia, o który – mimo licznych upomnień – dbają nieliczni. Aktywność fizyczna, rezygnacja z nałogów i prawidłowe odżywianie się przyczynią się do wzmocnienia naczyń krwionośnych oraz obniżenia ryzyka ich uszkodzenia i tworzenia się blaszki miażdżycowej. Niestety, to wciąż za mało, by problem cholesterolu rozwiązać na skalę globalną.

Najlepsi specjaliści z firmy Vision poświęcili wiele czasu i uwagi na dogłębne zbadanie i kontroli poziomu cholesterolu. W wyniku długotrwałych i dokładnych badań pod koniec pierwszego dziesięciolecia XXI wieku wyprodukowano nowy biologicznie aktywny dodatek do żywności, którego celem jest zwalczanie „złego” cholesterolu. Jest to preparat, który skutecznie chroni nasze naczynia krwionośne przed „cichym zabójcą”.

Nowy produkt LCBalance (ang. LCBalance – Level of Cholesterol Balance) – to szybkie i efektywne rozwiązanie problemu cholesterolu. Preparat oddziałuje zarówno na zewnętrzne źródła cholesterolu, jak i jego wewnętrzne pokłady, reguluje ilość „złego” cholesterolu, nie obniżając przy tym ilości „dobrego” cholesterolu poniżej dopuszczalnego poziomu. Polikozanol, który wchodzi w skład nowego BAD-u, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega jego nadmiernemu przedostawaniu się do jelit. Polikozanol prawie o połowę obniża produkcję enzymu HMGCoA, który bierze udział w syntezie cholesterolu. Preparat LCBalance zawiera również fitosterole, które są naturalnymi składnikami błon komórkowych roślin. Ich działanie polega na blokowaniu syntezy cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Moderator
 
Posty: 174
Rejestracja: Sobota, 24 Maj 2008, 20:04

Re: LC Balance - skuteczna walka z wysokim cholesterolem

Postprzez Basia » Czwartek, 9 Cze 2011, 23:54

Chciałabym podzielić się swoim efektem stosowania właśnie tego produktu.
Przed rozpoczęciem zażywania zrobiłam wyniki na poziom cholesterolu we krwi. Teraz minęły już ponad 2 miesiące i wyniki wskazują, że poziom cholesterolu obniżył się o 50 jednostek. Uważam, że to ogromny sukces. Moja Pani doktor będzie pewnie zdziwiona. Od dłuższego już czasu chce mnie zmusić do brania insuliny.
Chcę jeszcze dodać, że stosuję też inne produkty tej firmy i czuję się coraz lepiej.
Basia K.
Basia
 

Re: LC Balance - skuteczna walka z wysokim cholesterolem

Postprzez Zatroskana » Środa, 4 Kwi 2012, 10:43

Cholesterol i krążenie krwi

Cholesterol (cholesteryna)
to miękka, woskowata substancja występująca w komórkach i krwiobiegu ludzi oraz zwierząt. Rola cholesterolu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest bardzo istotna:
- wchodzi w skład struktury błon komórkowych i osłonek mielinowych włókien nerwowych, uczestniczy w budowie nowych komórek
- stanowi materiał wyjściowy do produkcji hormonów steroidowych: progesteronu, kortyzolu, aldosteronu, testosteronu i estradiolu
- uczestniczy w produkcji kwasów żółciowych m.in. kwasu cholowego
Reasumując, organizm nie może prawidłowo funkcjonować bez cholesterolu. Jeśli dieta nie dostarcza jego wystarczającej ilości, konieczne jest uzupełniające wytwarzanie cholesterolu przez wątrobę, która może zaspokoić nawet 80% podstawowego zapotrzebowania organizmu.

Jednak wysoki poziom cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia) oznacza, że w naczyniach krwionośnych krąży nadmiar gęstej, żółtej substancji, która może prowadzić do powstawania:
- kamieni żółciowych zawierających głównie cholesterol, sole wapnia i kwasów żółciowych, które powstają w wyniku zaburzenia wydzielania żółci; wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu
- miażdżycy, niedrożności tętnic i choroby wieńcowej (choroba niedokrwienna serca), czego konsekwencją mogą być bóle wieńcowe, zawał serca, udar mózgu (wylewny lub niedokrwienny), nierzadko prowadzące do śmierci; spadek poziomu cholesterolu we krwi o 1% prowadzi do zmniejszenia ryzyka chorób serca o 2%.
Dlatego poważnym problemem zdrowotnym jest wysokie stężenie cholesterolu, jednakże równie istotne jest zrozumienie jego klasyfikacji, gdyż nie każdy jest szkodliwy.

PRAWIDŁOWY POZIOM CHOLESTEROLU (cholesterol norma)

Stężenie cholesterolu mierzy się w miligramach na decylitr krwi (mg/dl) lub w milimolach na litr (mmol/l).

Norma TC (ang.Total Cholesterol) - cholesterol całkowity: poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l)
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l)
Poziom znacznie podwyższony: ponad 250 mg/dl (6,5 mmol/l)

Norma LDL - im niższe wartości, tym lepiej:
- norma: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l)
- poziom podwyższony: 135–155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l)
- poziom znacznie podwyższony: ponad 155 mg/dl (4,0 mmol/l)

Norma HDL - im wyższe wartości, tym lepiej:
- dla mężczyzn: 35–70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l)
- dla kobiet: 40–80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)

Ogólna ilość cholesterolu w organizmie przeciętnego człowieka jest oceniana na 150–200g, a wg innego źródła na jedynie 140g, czyli 363 mmol.
Według badań, dążenie do uzyskania możliwie najniższego poziomu cholesterolu we krwi może być niekorzystne dla ogólnego stanu zdrowia i zwiększać ryzyko chorób nowotworowych, chorób nie związanych z sercem oraz depresji (niedobór cholesterolu ma związek z niskim poziomem serotoniny, której braki nasilają depresje).
Z drugiej strony, niektórzy specjaliści twierdzą, że gniew, agresja i gwałtowność uwalnia hormony stresu, które oddziaływują na tkankę tłuszczową i uwalniają cholesterol do krwiobiegu.

Wszystkie naturalne sposoby regulacji poziomów cholesterolu opierają się o 3 główne zasady: 1.Zmiana trybu życia na bardziej aktywny fizycznie
2. Zmiana diety (więcej warzyw, owoców i tłuszczy nienasyconych)
3. Redukcja wagi ciała

Wskazówki dietetyczne, czyli jak obniżyć cholesterol za pomocą diety
Organizm (wszystkie komórki jądrzaste, w tym: wątroba 60-70%, jelita 15%, skóra 5%) produkuje zmienne ilości cholesterolu, między 700mg a 3g, najczęściej około 1000mg na dzień (cholesterol endogenny). Dodatkowe 300-500mg można dostarczyć z pożywienia pochodzenia zwierzęcego (cholesterol egzogenny). Jednak we krwi mało cholesterolu pochodzi z diety - nawet osoby stosujące dietę niskocholesterolową mogą mieć wysoki poziom cholesterolu we krwi. Mimo tego, starannie dobrana dieta jest w stanie zmniejszyć ilość cholesterolu wytwarzanego w organizmie i w ten sposób obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. A więc...

...czego NIE JEŚĆ (lub ograniczyć spożycie), aby zmniejszyć poziom cholesterolu?

Nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze nasycone) i izomery trans (tłuszcze nienasycone trans), czyli substancje tłuszczowe, które zostały chemicznie zmienione przez obróbkę termiczną (pieczenie lub smażenie) sprzyjają wysokiemu stężeniu cholesterolu we krwi - podwyższają LDL i obniżają HDL.
Źródła: tłuste mięso, tłusty nabiał (np. sery), gotowe wyroby cukiernicze zawierające tłuszcze piekarnicze, smażone potrawy, chipsy, fast food'y, półsyntetyczne stałe tłuszcze roślinne (np. margaryna, masło roślinne, oleje wodorowane), słodycze
Zamiast tych produktów należy spożywać chude mięso (np. drób), ryby morskie i niskotłuszczowe przetwory mleczne typu light.

Cholesterol spożywczy podnosi poziom cholesterolu we krwi, jednak w mniejszym stopniu niż tłuszcze nasycone, które są trzykrotnie bardziej szkodliwe.
Źródła cholesterolu w diecie: wątróbka i inne podroby, mięso, drób, ryby, owoce morza (np. krewetki), nabiał z pełnego mleka i żółtka jaj.

NATURALNE I ZIOŁA NA CHOLESTEROL

LC Balance (ang. Level of Cholesterol Balance)
- sterole roślinne z sosny zwyczajnej + polikosanole z cukrowca lekarskiego; działanie dwukierunkowe: blokuje produkcję LDL w wątrobie i ogranicza jego wchłanianie z pokarmu
Zatroskana
 
Posty: 18
Rejestracja: Sobota, 28 Sty 2012, 23:56


Wróć do Informacje o firmie i produktach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


cron