Mleczne mity

Odżywianie, suplementacja, diety, witaminy i minerały, fakty, ostrzeżenia i ciekawostki.

Moderatorzy: Moderator, ModeratorPawel

Mleczne mity

Postprzez Moderator » Sobota, 16 Mar 2013, 00:53

Mleczne mity

Reklamy telewizyjne wysoko oceniają mleko i jego przetwory jako źródła cennych białek, witamin i surowców mineralnych. Szczególnie za każdym razem podkreślana jest wysoka zawartość minerałów. Sugeruje się w ten sposób konsumentom, że spożywanie mleka i wszystkich jego pochodnych ma na celu zapewnienie ochrony zdrowia, która powinna mieć dla nas wysoki priorytet.
Fałszywe obietnice popierające spożycie mleka

Jako skutki niedoboru wapnia i magnezu – głównych składników mleka wymienia się często takie choroby jak osteoporoza, utrata zębów, drżenie i skurcze mięśni (tężyczka), zaburzenia krzepnięcia krwi, nagłe i przypadkowe złamania kości, problemy z przekazywaniem impulsów nerwowych. Dlatego też większość klientów chętnie sięga po te produkty z myślą o korzyściach płynących dla ich zdrowia.

Co na ten temat mówią eksperci?


Nawet fachowcy, tacy jak dr Pudel, były prezes Niemieckiego Towarzystwa Żywienia zaleca codzienne spożycie mleka i przetworów mlecznych w celu zapobiegania ewentualnym niedoborom.

Niemiecki serwis konsumencki AID mówi, że zapotrzebowanie na wapń nie może być spełnione bez codziennego spożycia mleka i jego przetworów. Piszą również: Mleko sprawia, że mamy mocne kości! Mleko i przetwory mleczne dostarczają dużo wysokiej jakości białka, wapna, potasu, magnezu, jodu i różnych witamin.

Czy w takim razie powinniśmy rzeczywiście codziennie spożywać mleko, jogurt, ser, twaróg itd.?
A może coś przemawia przeciwko nadmiernemu spożyciu mleka, z produkcji którego nasza gospodarka czerpie wielomiliardowe zyski?

Mleko wykazuje duży potencjał alergenny

Mleko krowie jako pokarm matki jest przeznaczone dla cieląt i dostosowane do ich potrzeb. Każde mleko występujące w królestwie zwierząt jest indywidualnie dostosowane do danego gatunku i tylko dla niego spełnia specyficzne wymagania. Z tego też powodu dzieci odżywiające się krowim mlekiem, a więc dostarczające organizmowi obce białka, cierpią często na alergie, astmę i atopowe zapalenie skóry.

Matki, które spożywają mleko krowie w okresie karmienia piersią, również znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia u swoich dzieci powyższych objawów. Później, gdy dzieci znajdują się w okresie szybkiego wzrostu, podaż mleka i jego przetworów często prowadzi u nich do problemów natury psychicznej takich jak zaburzenia z koncentracją, nadmierna agresja itp. Nieprawidłowości te występujące u dzieci stają się dziś coraz bardziej powszechne

Jeśli ktoś na przykład cierpi na choroby układu pokarmowego, tzn. że ma już osłabiony układ odpornościowy, powinien w pierwszej kolejności zrezygnować ze spożywania mleka krowiego i jego przetworów. Ma bowiem bardzo duży potencjał wystąpienia alergii i stale dodatkowo obciąża układ odpornościowy. Dużo lepiej tolerowane jest mleko owcze lub kozie, ponieważ cząsteczki białek są w nich 40 razy mniejsze niż w mleku krowim. Dzięki temu mogą być łatwiej przyswajane przez organizm.

Fosfor utrudnia wykorzystanie wapnia


Fosfor jest ważny do rozwoju i wzrostu mózgu u noworodków. Dlatego też sporo tego pierwiastka znajduje się w mleku matki. Zapewnia on rozwój zdrowych zębów i kości, wspomaga wykorzystanie żywności oraz dostarcza energii komórkom.

W mleku, a szczególnie w żółtym serze stosunek fosforu do wapnia jest jednak niekorzystny. Powoduje, że wapń zawarty w mleku nie może zostać prawidłowo przyswojony w organizmie. Co gorsza, fosforany są często wykorzystywane jako stabilizatory i powszechnie stosowane jako środki zagęszczające do produktów mlecznych (żółty ser), więc dodatkowo wzrasta ilość tego pierwiastka. Powoduje to, że organizm ma poważnie zakłóconą równowagę wapniową.

Dodatkowo nasze przytarczyce są przez to stymulowane do większej produkcji hormonów. Powodują one uwalnianie wapnia z kości, po to aby utrzymać stały poziom tego pierwiastka we krwi. W ten sposób zwiększa się utrata masy kostnej. To z kolei sprzyja powstawaniu osteoporozy, co tak naprawdę jest zupełnym przeciwieństwem tego, co nam sugeruje przemysł mleczarski.
Silne zakwaszenie

Inną wadą mleka i jego przetworów jest to, że w procesie metabolicznym powstają z nich kwaśne odpady
. Zamiast czerpać minerały z mleka – jak jest to często propagowane – oddajemy własne minerały, żeby zneutralizować powstałe kwasy. W ten sposób mleko wpływa na silne zakwaszenie organizmu.

Żywność bogata w enzymy lub martwe artykuły spożywcze


Kolejną poważną wadą mleka jest fakt, iż jest to martwe pożywienie (wyjątek stanowi surowe, niepasteryzowane mleko). Podgrzewanie mleka w procesie pasteryzacji powoduje zniszczenie wszystkich obecnych w nim enzymów. Również niektóre witaminy czułe na temperatury są niszczone podczas tego procesu.

Niestety większość produktów mlecznych jest pasteryzowana lub poddawana procesowi UHT (sterylizacja produktów żywnościowych, polegająca na błyskawicznym, 1-2-sekundowym podgrzaniu do temperatury ponad 100 °C -135-150 °C dla mleka, i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sekund. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną nie zmieniając jedynie walorów smakowych produktu)¹. Pozostaje nam martwe pożywienie pozbawione aktywnych enzymów i dobroczynnych bakterii.

Bez witaminy D niemożliwe jest przyswojenie wapnia

Nawet odpowiednia ilość wapnia w pożywieniu sama w sobie jest z reguły niewystarczająca, ponieważ nasz organizm dodatkowo potrzebuje do zużytkowania tego minerału innych substancji. I tu na czoło wysuwa się witamina D - jej łacińska nazwa chemiczna to kalcyferol, która od razu pokazuje na jej powiązania z wapniem (calcium).

Nadmierna ekspozycja na hormony & Co


W tradycyjnej hodowli krów normą stało się stosowanie hormonów, antybiotyków, jak również pozostałości pestycydów w paszach oraz silne obciążenie grzybami. Kolejnym nieszczęściem jest jeszcze obecność laktozy (cukru mlecznego) w naszych jelitach, która jest doskonałą pożywką dla grzybów. W ten sposób może przyczynić się do powstawania wielu chorób o podłożu grzybiczym.
Mleko jest substancją silnie śluzotwórczą

Wszystkie produkty mleczne są śluzotwórcze. Może to prowadzić do większej podatności na choroby układu oddechowego (zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, a nawet astma). Również nasz największy narząd odpornościowy – układ pokarmowy pokrywa się dodatkowym śluzem, przez co nie potrafi optymalnie ocenić składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem. Wynikiem tego może być niedobór wielu składników mineralnych (również wapnia).

Wysoki udział nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku ma negatywny wpływ na nasz metabolizm.
Regularne spożywanie mleka czy też produktów mlecznych może ostatecznie prowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych, przyczyniając się do zawału serca.

Alternatywne produkty mleczne

Bardzo dobrym źródłem wapnia ze zrównoważonym stosunkiem tego pierwiastka do fosforu są niektóre mleka roślinne i ich produkty:

Mleka zbożowe: mleko owsiane, mleko ryżowe, mleko sojowe
Mleka orzechowe: mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych, mleko z pestek dyni
Mleko sezamowe



Pomimo wyraźnych wad mleka i jego produktów, nie wpadajmy w panikę. Nie musimy całkiem rygorystycznie wystrzegać się każdego wyrobu mleczarskiego. Od czasu do czasu można zjeść organiczny jogurt bez sztucznych dodatków, cukru czy owoców lub nawet kawałek organicznego sera. Produkty te, spożywane w małych ilościach zdrowemu organizmowi nie powinny wyrządzić żadnej krzywdy.

Źródła:
artykuł oparty na informacjach ze stron internetowych
Moderator
 
Posty: 174
Rejestracja: Sobota, 24 Maj 2008, 20:04

Wróć do Zdrowie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


cron