przez Moderator » Niedziela, 28 Gru 2008, 20:01
Cholesterol i trójglicerydy!!!!
Wysoki poziom trójglicerydów ma wpływ na powstawanie złogów i miażdżycy
Niestety często zdarza się że za nadmiar cholesterolu złego i wysokiego poziomu trójglicerydów są odpowiedzialne żyły, a raczej ich chropowatość wewnętrzna. Żyły powinny być gładkie i nie powinno się do nich nić przyklejać, a jeśli mają uszkodzenia to cholesterol ciągle się podhacza i zmniejsza światło przepływu krwi. To jest niebezpieczne. Zatem należało by działać na zlikwidowanie uszkodzeń na ściankach żył (by były gładkie i nic nie zatrzymywały ) oraz na zmniejszenie złego - a zwiększenie dobrego cholesterolu. Chemiczne tabletki na zbicie cholesterolu, często likwidują również ten dobry - co jest tragedią. Leczyć należy mądrze bez skutków ubocznych, by organizm sam się po leczeniu bronił przed uszkodzeniem żył i nadmiarem cholesterolu .Preparaty Vision uregulują i utorują powrotną drogę do równowagi i zdrowia.
I-II miesiąc: Detox, Antiox, Pax, Sveltform 2x1 Chromvital ( rano i w południe)
III miesiąc – Antiox, Sveltform 2x1 i Chromvital rano i w południe. Mega 2x1.
Stosując te preparaty efekt będzie na pewno zauważalny. Po trzech miesiącach należy powtórzyć wyniki.
Taki wysoki poziom to jeszcze nie objaw choroby, jeśli jest prawidłowa wydolność wątroby (dla pewności zrobić tzw. "próby wątrobowe"). Można też powtórzyć badania dla pewności. Może dzień przed badaniami pożywienie było zbyt obfite i zbyt późno. Bardzo ważne przy tych badaniach aby być na czczo.
Przy wysokim cholesterolu i trójglocerydach koniecznie trzeba zmienić dietę!!!!
Warto pamiętać o tym, że bezpieczny (ogólny) poziom cholesterolu powinien wynosić nie więcej niż 100 + wiek. Ale niektórzy specjaliści, w tym także profesor Scharffenberg z Loma Linda twierdzą, ze idealny poziom cholesterolu nie powinien przekraczać 100 mg / dl, a przynajmniej należy dążyć do tego, by możliwie jak najbardziej zbliżyć się do tej normy.
Cholesterol LDL (zły) powinien wynosić poniżej 130, a HDL (dobry) - powyżej 50.
Bardzo często, jednak zapomina się o tym, że niemniej istotny od poziomu cholesterolu jest poziom trójglicerydów, które według najnowszych doniesień nawet bardziej przyczyniają się do zawałów serca czy udarów mózgu niż sam cholesterol. Ponieważ z nadmiarem trójglicerydów walczy się tymi samymi metodami, co z cholesterolem, należy starać się postępować dokładnie według podanych niżej zaleceń:
Podstawą jest ograniczenie spożycia tych produktów, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów.
Szczególnie niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier (naleśniki, placki,ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne (parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze, kawa z kofeiną i bez kofeinowa, wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny, kruche ciastka, prażone orzechy i prażone ziarna.
Niektórzy zalecają picie czerwonego wina, ale okazuje się, że choć przez pewien czas obniża ono poziom cholesterolu, to podnosi poziom trójglicerydów i z tego powodu podobnie jak palenie papierosów czy zażywanie małych dawek aspiryny nie jest to wskazane.
Jak najbardziej natomiast zalecane jest spożywanie tych wszystkich pokarmów, które nie zawierają cholesterolu i nie podnoszą jego poziomu we krwi. Do tej grupy należy większość pokarmów pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża, kasze, rośliny strączkowe, orzechy i nieprażone
nasiona). Wśród tych produktów na szczególną uwagę zasługują te wszystkie, które nie tylko nie
zawierają złego cholesterolu i trójglicerydów, ale nawet pomagają usunąć ich nadmiar z organizmu. Trzy najważniejsze spośród nich to: owies, czosnek i olej z oliwek tłoczony na zimno (Extra Vergine).
Olej z oliwek należy dodawać do posiłków (do ciepłej zupy, ziemniaków, surówek, kasz, chleba itp.). Nie powinno się go dodawać do gorących potraw, ani używać do smażenia, bo traci on wtedy
właściwości lecznicze. Olej ten można spożywać w ilości ok. trzech dużych łyżek dziennie.
Na śniadanie należy często gotować sobie miskę płatków owsianych Górskich lub Zwykłych, ale nie na mleku tylko na wodzie, a przed spożyciem do takiej ciepłej owsianki można ewentualnie dodać
mleko owsiane lub sojowe w proszku, 1 utarte jabłko, parę orzechów, łyżkę miodu itp.
Smażonych pokarmów w tym przypadku należy też unikać, ale jeśli już to do smażenia powinno się używać wyłącznie oleju z pestek winogron lub oleju z oliwek tłoczonego na gorąco (zwykłego), gdyż podczas smażenia wytwarza się wtedy najmniej szkodliwych związków i powodujących miażdżycę wolnych rodników tlenowych.
Otręby z owsa lub jeszcze lepiej otręby z owsa z jabłkiem powinno się spożywać niemal z każdym posiłkiem po ok. 1 dużej łyżce.
Otrąb z owsa można używać do panierowania kotletów, jako dodatek do płatków śniadaniowych, ciast, placków, bułek, kanapek, zup itp.
Podobnie czosnek i cebula (surowe lub gotowane) powinny być spożywane codziennie, jeśli nie surowe (zapach), to przynajmniej gotowane (np. w zupie) lub duszone.
Inne pokarmy, które mogą obniżać poziom złego cholesterolu i trójglicerydów to: jabłka, rośliny strączkowe (fasola, soja, soczewice, cieciorka, groch), owoce cytrusowe, słonecznik (nie może być
prażony), sezam, orzechy, kminek, czarnuszka, marchew, seler, olej lniany tłoczony na zimno, zarodki pszenne, mleko owsiane, kasza jaglana.
Szczególnie istotne jest, aby w miarę często spożywać gęste zupy z soczewicy lub fasoli, ale bez dodatku tłuszczu czy śmietany, ale jedynie oleju z oliwek.